Open toernooien

Er zijn veel leuke toernooien in de omgeving van Heemskerk. Kijk op toernooi.nl voor meer informatie. Inschrijven kan via www.toernooi.nl. Een aantal toernooien sluiten al vroeg met inschrijven.
 
Veel gestelde vragen over het spelen van open toernooien:
 
Hoe weet je welke toernooien waar worden gehouden?
Gedurende het hele jaar worden toernooien gehouden, maar in de zomerperiode, direct aansluitend op de competitie, zijn er vele om uit te kiezen.
Je kunt kijken op www.knltb.nl bij het onderdeel toernooien. Vervolgens kijk je voor onze regio in district ‘noord Holland noord’ (NHN).
Ook kun je kijken op www.toernooi.nl – tennis. Geef aan dat je toernooien in district NHN zoekt, op leeftijd of op speelsterkte en er verschijnt een hele lijst met mogelijkheden.
 
Hoe schrijf je je in voor een toernooi?
Inschrijven voor een toernooi kan op verschillende manieren. Sommige toernooien maken gebruik van een inschrijfkaart die je in moet vullen en op moet sturen, maar de meeste toernooicommissies doen de inschrijving digitaal. Een veel gebruikt programma daarvoor is www.toernooi.nl   Het is handig om een account aan te maken op toernooi.nl zodat je niet steeds opnieuw al je gegevens hoeft op te zoeken. 
Je moet je bondsnummer opgeven en het verenigingsnummer. Het verenigingsnummer van H.T.V. Assumburg is 59626, je bondsnummer is een uniek nummer en staat, net als het verenigingsnummer, op je KNLB-tennispasje.
 
Voor welk onderdeel kun je het beste inschrijven?
Als je een inschrijfformulier voor een tennistoernooi invult kun je kiezen aan welke categorie je wilt deelnemen. Bij de jeugd gaat het vaak om leeftijdscategorieën, bij volwassenen vaak om speelsterkte. De meesten zullen zich inschrijven in hun leeftijdscategorie of op het speelniveau dat op hun pasje staat vermeld. Wil je meer uitdaging, dan kan je natuurlijk altijd een leeftijdscategorie of speelsterkte hoger inschrijven. Hoger inschrijven mag altijd, lager niet. 
 
Wat is je speelsterkte?
Bij toernooien en in de competitie wordt gevraagd naar je speelsterkte. Dit staat bij iedereen op zijn pasje. Maar wat is dat nu precies? Je begint bij tennis met speelsterkte 9 en gaat daarna steeds lager. Na twee jaar tennissen sta je automatisch 8,99. Door het spelen van wedstrijden in open toernooien en competities  gaat je speelsterkte  veranderen. Deze wijzigingen gaan vooral om de cijfers achter de komma! 
Aan het eind van het tennisseizoen (half november) wordt voor ieder KNLTB-lid de nieuwe speelsterkte bepaald. Dit gebeurt op basis van de eindejaar rating die voortkomt uit het gemiddelde van de behaalde resultaten gedurende het seizoen.  
Na deze bepaling van de speelsterktes heeft iedere speler een nieuwe speelsterkte die een jaar hetzelfde blijft. Maar de actuele rating van de speler wijzigt in principe na iedere wedstrijd.

Om een indruk te geven over de betekenis van de speelsterktes:

 • 1= Professional, landelijke top, speelt meestal landelijke competitie eredivisie en de absolute toppers spelen internationaal. 
 • 2= Professional, landelijke subtop, speelt meestal landelijke competitie in hoofdklasse of eerste klasse.
 • 3= Top wedstrijdtennisser, speelt hoog bij het regionale tennis en speelt meestal landelijke competitie in klasse 1 t/m 3. 
 • 4= Zeer geroutineerde wedstrijdtennisser, 
 • 5= Geroutineerde wedstrijdtennisser
 • 6= Zeer ervaren wedstrijdtennisser 
 • 7= Ervaren wedstrijdtennisser 
 • 8= Recreatieve wedstrijdtennisser.  
 • 9= Beginnende tennisser

Wat is DSS?
DSS staat voor dynamisch speelsterkte systeem en is het systeem waarmee de KNLTB de speelsterktes van tennissers bepaald. 
 
Wat betekent afvalsysteem of poulesysteem?
Een toernooi dat speelt volgens een afvalsysteem betekent dat zolang je blijft winnen, je mee blijft doen. Als je een wedstrijd verliest, ben je uitgeschakeld. 
Bij sommige toernooien wordt een verliezersronde gespeeld. Iedereen die in de 1e ronde zijn wedstrijd verliest, wordt in een apart afvalschema geplaatst. Je speelt dus in iedere geval 2 wedstrijden. 
Ook worden deelnemers nog weleens in een poule geplaatst, vooral in de leeftijdscategorie t/m 10 jaar en t/m 12 jaar. Daarna gaat de winnaar van de poule door naar het afvalschema. Ook dan speel je dus minimaal 2 wedstrijden.
Inschrijven bij jeugdtoernooien gaat op basis van leeftijd (de leeftijd die je op dit moment hebt of dit jaar gaat bereiken). Bij senioren gaat het vaak om speelsterkte.

Bekende open toernooien hier in de buurt zijn:

 • Promi – 4 Technici – jeugdtoernooi bij Arthur Hoorn in Beverwijk. Dit open toernooi is altijd half maart.
 • Het aardbeientoernooi bij H.L.T.C. Marquette. Dit open toernooi is altijd half juli.
 • Steboma open WimbleDem bij L.T.C. Dem. Dit open toernooi is altijd in de herfstvakantie

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 251 230 910

Address

Communicatieweg 4
1967 PR Heemskerk

KVK-nummer

40594059