Tenniskids

Wat is Tenniskids?
Bij H.T.V. Assumburg leren wij kinderen tennissen via de Tenniskids methode.
De kleuren rood, oranje, groen en geel vormen de basis van de indeling van de jeugdcompetitie. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kinderen in het tennis doormaken.
 
Dat betekent dat wij met aangepaste ballen: rood, oranje, groen op aangepaste velden (mini, 3/4) spelen, voordat de kinderen toe zijn aan de hele baan met gele ballen. Hieronder een overzicht van de mate waarin de zogenoemde ‘stageballen’ stuiten.

Foto: Rood Stage 3 ballen, Oranje Stage 2 ballen, Groen Stage 1 ballen en een gele tennisbal.

En dit zijn de bijbehorende ‘banen’: dus hoe meer de bal stuit, hoe groter de banen worden.

Rood
In Tenniskids rood maken kinderen t/m 7 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer bepaalt dit. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56cm.

Oranje
In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase.

Groen
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-11-12 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan' getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie. Er wordt gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Geel
Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen.

De KNLTB heeft sinds 2013 ook vaste leeftijden aan het gebruik van de kleuren gehangen:

Leeftijdsindeling

De geboortejaren in bovenstaande tabel gelden vanaf 1 januari 2022 t/m 31 december 2022

Leeftijdsindeling 2022
Onderstaande leeftijdsindeling gaat voor zowel competitie als toernooien.

Indeling op basis van geboortejaar

  Rood Oranje Groen
Toernooien  t/m 2014 2012​ t/m 2014 2010 t/m 2012
Competitie t/m 2014 2012 t/m 2014 2010 t/m 2012 ​​

Zo leren kinderen de juiste techniek aan, kunnen ze al heel jong wedstrijdjes spelen, hebben ze succeservaringen, houden we het plezier hoog en ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.   

Zowel de lessen als de activiteiten voor de jeugd t/m 12 jaar zijn op de kleuren rood, oranje, groen en geel aangepast. Er is dus geen enkele reden om niet aan activiteiten mee te doen! 

Link naar het boekje tenniskids.
Hier de link van de KNLTB-site: https://tenniskids.nl

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 251 230 910

Address

Communicatieweg 4
1967 PR Heemskerk

KVK-nummer

40594059