Statiegeld op kleine petflessen

VANAF NU OOK STATIEGELD OP KLEINE PET-FLESSEN
Vanaf 1 juli 2021 verandert de wetgeving van het statiegeldsysteem. Op kleine plastic (PET-) flessen van water en frisdranken komt dan € 0,15 statiegeld. Vanaf 1 juni zullen de kleine PET-flessen met statiegeld al instromen in de verkoop. Lees op deze pagina wat dit te betekenen heeft.


In Nederland gaat er per 1 juni 2021 op kleine plastic (PET-) flesjes voor water en frisdrank ook statiegeld gelden. Op een kleine PET-fles zit € 0,15 statiegeld en op een grote € 0,25 statiegeld. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het flesje, en krijg je terug als je het flesje weer inlevert bij een innamepunt.

Wat gaat er allemaal veranderen?

 • Op kleine (minder dan 1 liter) PET-flessen van water en frisdranken komt € 0,15 statiegeld
 • Plastic flessen die groter dan 1 liter zijn houden en/of krijgen een statiegeldtoevoeging van € 0,25
 • Het statiegeldsysteem geldt niet voor kleine plastic flessen van sap of zuivel
 • Grote en kleine PET-flessen krijgen een nieuwe EAN-code en een nieuw statiegeldlogo op het etiket
  Bekijk hier de aanpassingen voor horeca

Meer innamepunten
Vanaf 1 juli 2021 kun je de statiegeldflessen op méér plekken inleveren. Dat betekent dat je als koper de flesjes kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt dus niet uit waar je de fles gekocht hebt. En grote en kleine flessen komen in één systeem. Innamepunten zijn onder meer:

 • Supermarkten groter dan 200 m2
 • Bemande treinstations
 • Bemande tankstations langs de snelweg
 • Grotere cateringlocaties
 • Groothandels zoals Makro

Daarnaast kunnen andere verkopers van flesjes frisdrank en water ervoor kiezen om vrijwillig statiegeldflessen in te zamelen, zoals scholen, sportverenigingen en bedrijven.

Overgang van oud naar nieuw
Een nieuw systeem invoeren kan bijna niet in één keer. Na 1 juni 2021 zullen er nog een tijdje ook kleine plastic flessen zónder statiegeldlogo worden verkocht. Voor die flesjes betaal je ook nog geen statiegeld en krijg je uiteraard bij inlevering dan ook geen geld terug.

Hoe herken je een (nieuwe) statiegeldfles?
Vanaf 1 juli 2021 kunt je zowel de grote én kleine statiegeldflessen herkennen aan een speciaal logo.

Wat betekent dit voor H.T.V. Assumburg?
Ook H.T.V. Assumburg is bezig met alle voorbereidingen voor deze nieuwe wetgeving. Zowel als innamepunt en als verkoper van PET-flessen. Waar laat je je PET-flessen achter? Wij zullen grijze containers met oranje deksels op het park zetten. Deze containers zijn alleen bedoelt voor PET-flessen. Maak het onze vrijwilligers niet lastig en deponeer alleen je PET-flessen in deze containers en niet ander afval!!

Meer informatie:
Het nieuwe statiegeldsysteem wordt begeleid en uitgevoerd door de landelijke organisatie Statiegeld Nederland. Kijk voor alle informatie en vragen over het nieuwe statiegeldsysteem op www.statiegeldnederland.nl.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

geen

Adres

Communicatieweg 4
1967 PR Heemskerk

KVK-nummer

40594059