Informatie over rackets

Waar moet je op letten als je een tennisracket koopt?

Rackets onderscheiden zich door de volgende eigenschappen:
 
Gewicht:
Rackets zijn in de loop van de jaren steeds lichter geworden. Een lichter racket is hanteerbaarder en geeft minder vermoeidheid in de arm. Nadeel: door de lagere massa moet de versnelling groter zijn om hard te slaan. Een zwaarder racket is stabieler tijdens balcontact, vooral bij 'off-center-hits', ofwel wanneer de bal niet precies in het midden van het racket wordt geraakt.
 
Balans:
Wanneer het zwaartepunt van het racket wat meer in de top van het racket zit spreken van een headweight racket. Je kunt er harder mee slaan dan met een handleweight racket en is daarom zeer geschikt voor de echte baseliners. Een handleweight racket is hanteerbaarder. Je volleert er makkelijker mee en ook sla je er makkelijker subtiele balletjes mee. Een even-balanced racket zit er tussenin.
 
Stijfheid:
Een stijver racket vervormt minder tijdens het balcontact. Het geeft dus meer precisie, wat vooral belangrijk is voor de veeleisende wedstrijdspeler.
 
Bladgrootte:
Hoe groter het blad, hoe groter de sweetspot (het ideale raakvlak). Een grotere sweetspot resulteert in minder 'bad hits' en meer power.
 
Materiaal:
Goedkopere rackets worden gemaakt van composiet (een mengeling van kunststoffen, meestal glasfiber (goedkoop en buigzaam) en grafiet (een koolstofvezel)). Grafiet maakt het racket stijver en stijvere rackets zijn doorgaans dus duurder. Je kunt de koolstofvezel ook in verschillende lagen en richtingen weven, waardoor het racket nog stijver en sterker wordt.
Extra toevoegingen als Titanium, maar ook wel Kevlar of Boron maken het racket sterker. Daardoor hoeft minder ander materiaal gebruikt te worden en wordt het racket lichter
 
Dikte frame:
Dikkere frames (wide-body) genereren veel meer power dan dunne frames, en zijn daardoor vaak geschikter voor beginnende tennissers. Spelers met voldoende kracht in hun slagen kiezen vaker voor dunnere (wedstrijd-)frames.
 
Wat kost een tennisracket?
Dat hangt vooral af van het gebruikte materiaal. Rackets van 100% grafiet zijn duurder dan wanneer er veel glasfiber in het racket zit. Verder zijn het de speciale materialen en toegepaste technieken die het racket duurder maken. Onderstaande tabel fungeert als richtlijn:

Materiaal Prijsindicatie Voordelen Nadelen
Aluminium
(vrijwel verdwenen)
35 euro Goedkoop, vrij stijf Zwaar, niet armvriendelijk
Composiet
(Glasfiber/Graphite)
v.a. 55 euro Lichter, hanteerbaar Niet stijf, weinig precisie
90 tot 100% graphite v.a. 100 euro Licht, (zeer) stijf, comfort Hogere prijs

Wil je een goed tennisracket en toch niet veel betalen? Kies dan voor een racket in de laatste categorie, maar dan van een model dat al uit de collectie is en is afgeprijsd.
 
Waar moet ik op letten bij een junior racket?
Voor kinderen en jongeren die nog niet de lichaamseigenschappen van een volwassene hebben, is een ‘standaard’ volwassen racket niet geschikt. Deze rackets zijn te lang, de greep is te dik en het racketframe te zwaar. Om snel na te gaan of je racket de gepaste lengte heeft, kan je enkele testjes doen:

  • Leg het racket op je horizontaal gestrekte arm en gestrekte vingers (niet op je schouder!). Als het racket voorbij je pols komt maar niet voorbij je gestrekte vingers, heeft het een gepaste lengte.
  • Steek het racket met het handvat in je okselholte en strek je arm horizontaal uit. Als je met je vingers het racket kan omklemmen, dan heeft het de geschikte lengte.

Voor kinderen in een groeispurt die snel uit hun racket groeien, mag het eventueel een beetje langer zijn. In geen geval mag het racket tot tegen de grond komen wanneer de arm losjes naast het lichaam hangt.
 
Wat is de juiste racketlengte?
Het ideale racket houdt rekening met de lichaamslengte van het kind. Kijk in het lijstje hieronder hoe groot het racket mag zijn uitgaande van de lichaamslengte. 

92 cm
103 cm
114 cm
125 cm
127 cm
132 cm
137 cm
142 cm
43,2 cm
48,3 cm
53,3 cm
58,4 cm
61,0 cm
63,5 cm
66,0 cm
68,6 cm
17"
19"
21"
23"
24"
25"
26"
27"

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

geen

Adres

Communicatieweg 4
1967 PR Heemskerk

KVK-nummer

40594059